| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > PIT > Rozliczenia osób fizycznych > 1 proc. na rzecz pożytku > Jak złożyć oświadczenie PIT-OP?

Jak złożyć oświadczenie PIT-OP?

Oświadczenie PIT-OP przeznaczone jest dla emeryta lub rencisty, który chce przekazać 1% swojego podatku dla wybranej organizacji pożytku publicznego. Po złożeniu oświadczenia urząd skarbowy przekaże wskazanej organizacji kwotę 1% podatku. Jak prawidłowo złożyć PIT-OP?

Co to jest PIT-OP?

PIT-OP to oświadczenie o przekazaniu 1% podatku organizacji pożytku publicznego (OPP). Może je złożyć emeryt lub rencista, jeśli chce przekazać 1% swojego podatku dla wybranej OPP. Na podstawie tego oświadczenia urząd skarbowy przekaże wskazanej organizacji kwotę 1% podatku.

Kto może złożyć PIT-OP?

Jeśli jesteś emerytem lub rencistą i dostałeś od organu rentowego (np. z ZUS) roczne obliczenie podatku na formularzu PIT-40A, a chcesz przekazać 1% podatku dla wybranej przez siebie organizacji pożytku publicznego, to możesz to zrobić składając PIT-OP.

Kiedy mogę złożyć PIT-OP?

Oświadczenie PIT-OP możesz złożyć od 15 marca do 2 maja 2017 r.

Jak złożyć PIT-OP elektronicznie?

Wypełnij formularz udostępniony na Portalu Podatkowym (formularz online, formularz interaktywny lub korzystając z aplikacji e-Deklaracji Desktop) albo za pośrednictwem bankowości elektronicznej. Jeśli składasz PIT-OP elektronicznie, nie musisz mieć płatnego podpisu – wystarczy, że podpiszesz go kwotą przychodu z zeznania lub rozliczenia rocznego za rok 2015 lub profilem zaufanym ePUAP.

Jakie są korzyści ze złożenia PIT-OP?

W ten sposób oszczędzisz czas i nie musisz wypełniać całego zeznania podatkowego. W oświadczeniu PIT-OP wskazujesz tylko numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego organizacji pożytku publicznego, której chcesz przekazać 1% swojego podatku. I tyle – resztę za ciebie zrobi urząd skarbowy.

Polecamy: Podatki 2017 - PIT, CIT, ryczałt 2017 (książka)

Czy muszę składać PIT-OP?

Złożenie oświadczenia o przekazaniu 1% podatku organizacji pożytku publicznego nie jest obowiązkowe, ale jeśli chcesz to zrobić, to nie ma prostszego sposobu niż złożenie PIT-OP.

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

PODATKI 2017